Telefoon 0475 470305

Aandoeningen

Acne

Bij acne is er sprake van verstopte en ontstoken talgklieren die puistjes en mee-eters veroorzaken. Acne komt daarom het meeste voor op plaatsen waar veel talgklieren zitten, zoals het gelaat, de rug, de borst en de schouders. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Op het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor. Wanneer de uitvoergangen verstopt raken, ontstaat acne.

Acne kent verschillende verschijningsvormen: mee-eters (comedonen), rode bultjes (papels), puistjes (pustels) en onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten). Deze komen voor in wisselende combinaties en in verschillende mate van ernst.
Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen restverschijnselen zichtbaar blijven, zoals acnelittekens en pigmentvlekken (post-inflammatoire hyperpigmentaties).

Acne ontstaat door een combinatie van factoren, zoals:
- toegenomen talgproductie,
- verstoring in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid),
- aanwezigheid van bacteriën in de talgklier.

Hormonale processen kunnen acne beïnvloeden, erfelijkheid speelt een rol en diverse geneesmiddelen hebben acne als mogelijke bijwerking. Daarnaast kunnen diverse uitwendige mechanische en chemische factoren tot acne leiden.
De relatie met roken, een slechte hygiëne en bepaalde voedingsmiddelen is tot nu toe niet wetenschappelijk vastgesteld.

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acne-gerelateerde klachten en maakt hierbij gebruik van diverse behandelmogelijkheden.

Lees meer over de behandelingen voor acne