Telefoon 0475 470305

Aandoeningen

Lymfoedeem

Bij lymfoedeem is er sprake van een zwelling, een vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels ten gevolge van een stoornis in het lymfestelsel. Lymfoedeem gaat meestal gepaard met een zwaar, vermoeid of gespannen gevoel in desbetreffend gebied. Soms zijn er ook pijnklachten aanwezig.
Lymfoedeem kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichts- en huidklachten.

Primair en secundair lymfoedeem
Er wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfoedeem.
Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking, waarbij minder lymfevaten aangelegd zijn of waarbij deze onvoldoende functioneren. In de loop van het leven kan een zwelling ontstaan.
Secundair lymfoedeem ontstaat ten gevolge van een beschadiging aan de lymfevaten en/of lymfeknopen. De oorzaak kan liggen in een operatieve behandeling of een doorgemaakte erysipelas infectie (wondroos, belroos).
Lymfoedeem van de arm kan bijvoorbeeld ontstaan na de behandeling van borstkanker of een melanoom. In de benen kan secundair lymfoedeem ontstaan na een operatie waarbij de lymfeknopen uit de lies of buik zijn verwijderd.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
Oedeemtherapie richt zich op vermindering en stabilisering van oedeem en afname van de daarmee gepaard gaande klachten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een aantal behandelmogelijkheden zoals manuele lymfedrainage, lymftaping, zwachtelen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen en andere compressiehulpmiddelen. Daarnaast maken wij gebruik van pneumatische compressieapparatuur, LPG en Deep Oscillation.

Wat kunt u zelf doen?
Sport en beweging stimuleren de lymfvaten. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Ook vermijdt u liever zware en langdurige lichamelijke inspanning. De huidtherapeut legt u ook specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Extreme kou en extreme warmte (denk ook aan zonnebrand) hebben een slechte invloed op lymfoedeem. Datzelfde geldt voor insectenbeten en knellende kleding. Uw huidtherapeut geeft graag nader advies.

Lees meer over de behandelingen voor lymfoedeem