Telefoon 0475 470305

Aandoeningen

Open been (ulcus cruris)

Een open been, oftewel ulcus cruris, is een wond aan het onderbeen die slecht wil genezen. Het betreft meestal een chronische, vaak terugkerende aandoening op basis van een stoornis in de (bloed)circulatie.

Wat is de oorzaak van een open been?
Om goed gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voedingsstoffen nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra, om welke reden dan ook, de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert krijgt de huid onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond. Een open been kan zowel ontstaan door het falen van slagaders (arterieel) als van aders (veneus). Het falen van de aders wordt chronisch veneuze insufficiƫntie genoemd en is de meest voorkomende oorzaak. Andere oorzaken kunnen onder andere zijn: infecties, maligniteit (gezwel) of door bestraling.

Wat kan de huidtherapeut voor u betekenen?
Het zijn voornamelijk open benen ten gevolge van chronisch veneuze insufficiƫntie die in aanmerking komen voor huidtherapeutische behandeling. Huidtherapie Midden Limburg is zeer deskundig in het behandelen van een open been. Deze bestaat uit wondverzorging, oedeemtherapie, compressietherapie en preventie.

Lees meer over de behandelingen voor open been (ulcus cruris)