Telefoon 0475 470305

 

Huidtherapie Midden Limburg bestaat tien jaar! Een goed moment om meer te weten te komen over het ontstaan van de praktijk, de praktijkhouder en een korte terugblik op de afgelopen tien jaar.

Wie is Jacqueline Bijlmakers, praktijkhouder van Huidtherapie Midden Limburg?

Ik ben in 2005 afgestudeerd als huidtherapeut aan de Hogeschool van Utrecht en sinds 2007 praktijkhouder van Huidtherapie Midden Limburg. Ik woon samen met Bjorn Bus in Echt en we hebben een dochtertje, Jade (4). In mijn vrije tijd houd ik me graag bezig met hardlopen en dansen. Daarnaast sta ik 24/7 klaar voor de praktijk.

Hoe ben je destijds op het idee gekomen om een eigen praktijk te starten?

Toen ik de opleiding volgde had ik al ambities om voor mijzelf te beginnen. Het was destijds ook vrij gebruikelijk om een eigen praktijk te starten. De meeste praktijken waren eenmanszaken, veelal aan huis. Er waren dan ook nauwelijks fulltime vacatures.

Ben je meteen gestart met een eigen praktijk?

Nee, toen ik afstudeerde was ik nog vrij jong (net 22). Ik besloot om eerst ervaring op te doen. Op vrijdag kreeg ik mijn diploma en op maandag ging ik aan de slag als productmanager bij de firma Arion Nederland BV, een ambitieus bedrijf die innovatieve producten voor de zorg ontwikkelt, produceert en levert. Tot mijn portefeuille behoorden onder andere therapeutische elastische kousen, aantrekhulpen en verbandhulpmiddelen voor lymfoedeem. Daarnaast werkte ik op vrijdag als huidtherapeut in Maastricht en deed nog diverse vervangingswerkzaamheden.
Hoewel ik mijn werk als productmanager graag deed en er ook veel leerde, miste ik het patiëntencontact. Ik besloot toen om in de avonduren een ruimte te huren bij Fysio+ in Maasbracht om eigen patiënten te kunnen behandelen. Fysio+ had net haar gloednieuwe pand geopend. Na het plaatsten van een advertentie ben ik op een woensdagavond met letterlijk één patiënt gestart.

Al vrij snel kwamen er nog meer locaties bij en nam je medewerkers in dienst. Hoe ging dit proces?

De samenwerking met Fysio+ beviel goed, waardoor ik een half jaar later ook startte op hun tweede locatie in Roermond. De praktijk groeide gestaag, waardoor het steeds moeilijker werd om patiënten in de avonduren in te plannen naast mijn werk. Na een jaar deed zich de mogelijkheid voor om aan te sluiten als zelfstandig huidtherapeut bij het net opgerichte Paramedisch Centrum Echt. Ik heb toen mijn baan opgezegd om 100% op de praktijk te kunnen focussen. Sindsdien groeide de praktijk snel en verwelkomde ik niet veel later mijn eerste collega Angelle Timmermans, naar aanleiding van haar open sollicitatie. We hebben ongeveer twee à drie jaar samen de locaties Maasbracht, Roermond en Echt bediend. In de daarop volgende jaren is de praktijk geleidelijk uitgebreid naar de huidige omvang.

Waar ligt jouw affiniteit binnen de huid- en oedeemtherapie?

Mijn grootste affiniteit ligt bij oedeemtherapie, voornamelijk bij de nazorg van patiënten die oncologische behandelingen hebben ondergaan. Hierbij kan men denken aan de behandeling van onder andere lymfoedeem en littekens. In de beginjaren was Huidtherapie Midden Limburg vooral een ‘oedeempraktijk’.

De behandelmogelijkheden hebben zich inmiddels flink uitgebreid, ook tot de ‘cosmedische sector’. Hoe is dit zo gekomen?

Ik merkte dat er steeds meer vraag kwam naar huidbehandelingen zoals acnetherapie, behandeling van pigmentproblemen en huidverbetering. Huidtherapie is zeer divers en in de opleiding wordt ook veel aandacht besteed aan huidverbetering. Naarmate het team groeide, ontstonden specialisaties op diverse gebieden. Ik ben van mening dat een medewerker het meest tot haar recht komt, wanneer zij kan doen wat ze écht leuk vindt. Daardoor wordt ze er vanzelf ook goed in. Zo is Lynn Kuijpers bijvoorbeeld zeer bedreven op cosmedisch gebied. Inmiddels hebben we een ontharings- en vaatjes- en pigmentlaser aangeschaft, werken we reeds een aantal jaren met producten van Dr. Zein Obagi en behoren diverse chemische peelings tot onze behandelmogelijkheden.

Waarom kiezen mensen voor Huidtherapie Midden Limburg?

Het overgrote deel van onze patiënten kiest denk ik voor ons vanwege het uitgebreide behandelaanbod. Wij bieden bijvoorbeeld een totaalpakket op het gebied van oedeemtherapie: van zwachtelen tot het aanmeten van een therapeutische elastische kous. Dankzij de specialisaties is er inmiddels ruime kennis en ervaring binnen de praktijk aanwezig op alle behandelmogelijkheden.
Daarnaast bevinden alle praktijklocaties zich binnen centra waar meerdere disciplines gevestigd zijn, waardoor waardevolle samenwerkingen zijn ontstaan met onder andere artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, podotherapeuten, logopedisten en een psychologe.

Welke werkzaamheden doe jij zoal in de praktijk?

Op dit moment werk ik veel achter de schermen. Door de snelle groei in de afgelopen jaren zijn we momenteel erg druk met het optimaliseren van werkprocessen. Daarnaast ondersteun ik de huidtherapeuten op medisch inhoudelijk vlak. We bespreken diverse casussen en ik denk graag mee bij het opstellen van behandelplannen. Ik zou het liefst op termijn weer meer terug de praktijk in willen gaan en me volledig focussen op oncologische patiënten en complexe wondzorg.

Waar ben je het meest trots op?

Op het team dat de afgelopen jaren is ontstaan! Het bestaat uit gemotiveerde, enthousiaste en hardwerkende collega’s met hart voor hun patiënten. Met de groei van het team is onze kennis ook sterk vergroot. Je kunt niet alles weten, maar samen staan we sterk. Ons maandelijkse teamoverleg vind ik bijvoorbeeld zeer waardevol en leerzaam.

Hoe kijk je terug op de afgelopen 10 jaar?

Met een goed gevoel! Ik beleef nog steeds veel werkplezier en kijk terug op veel mooie momenten, bijzondere patiënt-contacten en fijne samenwerkingen. Op de naar de volgende tien jaar!

 

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel