Telefoon 0475 470305

Zo ja, waarschijnlijk ben (of ken) je een huidtherapeut? Werk je in de zorg? Misschien draag je er zelf één of twee? Voor je benen of arm? Je bent zwanger en draagt ze daarom (tijdelijk)? Draagt iemand in jouw directe omgeving ze al jaren? Of help je dagelijks met het aan- en uittrekken ervan?

TEK?

Een paar jaar geleden had ik er in ieder geval nog nooit van gehoord. Tijdens mijn eerste werkdag destijds was dit de eerste ‘medische term’ (van de vele die volgden), die ik niet meteen kon plaatsen. “Zijn de TEK van meneer Coenen al binnen?” “Kun jij mevrouw Meuwissen bellen om een pasafspraak voor de TEK in te plannen?” Oké, ik moest dus zo snel mogelijk zien te achterhalen wat dit woord betekende. Google kon me niet meteen helpen, terwijl het hier een veelvoorkomend en normaal woord was… Wellicht een afkorting van iets? Dat bleek zo te zijn. Ze hadden het over therapeutische elastische kousen. Hierna dus TEK ;-).

Steunkousen dus

Nou nee. Zo worden ze wel vaak (onterecht) genoemd, maar steunkousen zijn toch nét even wat anders. Steunkousen worden, zoals de naam al zegt, vaak ter ondersteuning gedragen. Ze worden niet aangemeten en je koopt ze gewoon in een winkel, bijvoorbeeld bij de Hema. Ze hebben drukklasse I of lager en ze worden verkocht op schoenmaat, ongeacht de omvang van je benen.

Therapeutische elastische kousen

TEK hebben een therapeutische werking. Ze worden gedragen in verband met oedeem, lipoedeem of veneuze insufficiëntie (disfunctioneren van de aderen, zoals bijvoorbeeld spataderen). Toepassing vindt eveneens plaats na een trombose of wondroos. Maar ze worden ook veelal preventief en ter ondersteuning gedragen. De TEK worden gebreid met een elastisch garen zodat ze compressie (druk) kunnen geven aan armen en/of benen om de ophoping van oedeem (vocht) te minimaliseren/voorkomen. De druk van de kous(en) ondersteunt de bloedvaten en lymfevaten in hun functie van het afvoeren van bloed en vocht.

Voornamelijk voor ouderen?

Een grote groep patiënten binnen onze praktijk zijn inderdaad 60+. Maar er zijn nog veel meer mensen die TEK dragen. Denk aan vrouwen na borstkanker (hand-/armkous) of andere oncologische patiënten. Mensen met een staand beroep. Zwangeren. Zakenlui (of vakantiegangers) die lang in het vliegtuig moeten zitten. Sporters gedurende het uitoefenen van hun sport (bijvoorbeeld hardlopen). Of sporters tijdens een herstelperiode na een opgelopen blessure.

Alleen TEK of ook oedeemtherapie?

TEK zijn een onderdeel van oedeemtherapie. Het doel is om het behaalde resultaat van de oedeemtherapie (minder tot geen vocht meer in benen of armen) te kunnen behouden. Dit is mogelijk door het dragen van een goed passende en afgestemde TEK. Het komt ook voor dat alleen het dragen van een TEK voldoende is om de klachten te minimaliseren.

Kunnen TEK iets voor jou betekenen?

Voor veel mensen is het dragen van een TEK nogal ‘een ding’ en men ziet er vaak tegenop. Toch kunnen ze een waardevolle bijdrage leveren aan het dagelijks functioneren. Een (na)behandeling met TEK kan van toepassing zijn bij onderstaande klachten/symptomen:

  • Vochtophoping, (opgezette, gezwollen voeten, enkels en/of onderbenen).
  • Spataderen (ook ter preventie tijdens de zwangerschap).
  • Onrustige benen, soms met zwaar gevoel en/of kramp.
  • Oedeem na operaties, zoals het verwijderen van lymfevaten bij kanker.
  • Aangeboren oedeem.

Heb je last van één of meerdere symptomen, bezoek dan eens de huisarts of (medisch) specialist. Met een verwijsbrief kun je vervolgens een TEK laten aanmeten.

Recht op vergoeding

TEK worden vergoed uit de basisverzekering (let op: dus ná verrekening met het eigen risico). Afhankelijk van de zorgverzekering kun je voor vergoeding in aanmerking komen voor twee paar (of twee stuks) per 12 of 14 maanden. Uiteraard dient er een medische indicatie voorhanden te zijn, inclusief een verwijsbrief, voorgeschreven door een arts of medisch specialist.

Behandeltraject van A tot Z

Niet alleen voor de patiënten zijn TEK vaak nogal ‘een ding,’ dat zijn ze ook voor ons in de dagelijkse praktijk. Het is namelijk elke dag een uitdaging om dit proces op een zo goed mogelijke manier te laten verlopen. Het blijft immers maatwerk en voor het verkrijgen van de juiste TEK zijn we (mede)afhankelijk van vele partijen. Zoals de zorgverzekeraars, tussenleveranciers, de SEMH en de (vaak buitenlandse) fabrikanten met ieders eigen beleid, regels en uitzonderingen. Het aanmeten, bestellen, passen en evalueren kost daardoor veel tijd en moeite. Maar die moeite wordt uiteindelijk beloond. Een goed passende TEK vinden wij namelijk een zéér belangrijk onderdeel van onze oedeemtherapie. Door deze dienst te blijven aanbieden, kunnen we een behandeltraject van A tot Z blijven uitvoeren.

Uiteraard komt het dragen van een TEK ook het zelfmanagement en de zelfredzaamheid van onze patiënten ten goede. Door het dragen nemen de klachten af, blijft het oedeem (grotendeels) weg, kan men weer beter functioneren. Een oplossing op maat. Daar doen we het allemaal voor. Dus wees welkom in één van onze zes locaties :-).

  1. 25 oktober 2017 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker