Telefoon 0475 470305

Saskia Leenders-Wolfs, 40 jaar, getrouwd, moeder van drie kinderen en woont in Susteren. Ze kreeg in maart 2018 de diagnose borstkanker en werd na een gecompliceerde operatie behandeld bij Huidtherapie Midden Limburg. Er volgt in 2019 nog een traject voordat de reconstructie helemaal is afgerond. Saskia zal haar ervaringen middels een aantal blogs met ons delen. Ze hoopt met haar positieve mindset ook anderen te kunnen inspireren.

Helaas hoor je veel te vaak dat iemand borstkanker heeft. Zo’n nieuws komt bij altijd enorm binnen. Ik controleerde mijn eigen borsten ook wel eens, maar niet structureel. Maar zodra ik hoorde dat er weer iemand in mijn omgeving borstkanker had, was ik alert. Zo ontdekte ik mijn knobbeltje na het borstkankernieuws van een vriendin van een vriendin van mij.

Het is bizar hoe zo’n nieuws je zo kan raken, en op het moment dat jezelf de hoofdrol speelt, het toch compleet anders is. De kracht die je in jezelf vindt heb ik nooit eerder gevoeld. De emotionele ‘ik’ moest plaats maken voor mijn rationele versie. Er volgden in korte tijd gesprekken met de oncologisch en plastisch chirurg, waarbij ik moest kiezen tussen een borstsparende operatie en een borstamputatie. Een week eerder wist ik nog niet eens dat ik borstkanker had, en nu zat ik aan tafel de beste optie te bepalen. Mijn geluk was dat ik überhaupt een keuze had. Helaas is dat niet vanzelfsprekend voor vele patiënten vanwege hun te grote of te agressieve tumor of zelfs een combinatie van beide. Ik had wel een keuze en mijn chirurgen verzekerden mij dat beide opties oncologisch gezien even veilig zijn. Borstamputatie of borstbesparend… in het laatste geval zou wel nog een bestralingstraject volgen. Ik besloot mij nog meer te gaan verdiepen in mijn mogelijkheden en ben veel gaan lezen en foto’s gaan zoeken op internet. En daar zag ik voornamelijk veel confronterende foto’s van borsten, wonden, ontstekingen en littekens die extra heftig waren door de felle TL verlichting van het ziekenhuis.

Tien dagen na mijn mammografie kon ik vol overtuiging zeggen dat ik voor een borstamputatie ging. Mijn chirurgen konden zich hier helemaal in vinden en ik had er, zover je daarover kan spreken, een goed gevoel bij. Maar ik realiseerde me ook dat mijn lichaam op zeer korte termijn behoorlijk ingrijpend zou veranderen. En toen deed ik iets wat helemaal tegen mijn gevoel in ging, maar waarvan ik vond dat ik het wel moest doen. Een fotoreportage. Ik belde de fotograaf en legde de hele situatie uit. Ik had nog geen datum van de operatie, maar die zou op korte termijn plaatsvinden. Geen tijd te verliezen dus. En drie dagen later was het zover.

De fotoshoot was spannend, maar vooral ook heel bijzonder en de foto’s zijn prachtig. Mooie belichting en heel subtiel. In september volgde shoot nr 2. Na de borstamputatie. Heel confronterend, maar toch zijn ook deze foto’s oprecht mooi geworden. Inmiddels is ook mijn andere borst preventief geamputeerd en heb ik een reconstructie gehad met tissue expanders waarbij de huid langzaam wordt opgerekt. Fotoshoot nr. 3 vond afgelopen week plaats en was dan ook erg moeilijk voor mij. De fase waar ik nu in zit, is de meest confronterende in het hele traject. Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat het oncologisch gedeelte gelukkig achter me ligt. En ook deze foto’s zijn mooi.

“Het is belangrijk dat je jezelf mooi kan blijven voelen.”

Over een klein jaar zal de laatste fotoshoot plaatsvinden. Als mijn huid voldoende is opgerekt worden de definitieve protheses geplaatst (en volgt dus ook nog een operatie) en daarna een tepelreconstructie. Een heel proces, maar ik heb vertrouwen in een mooi eindresultaat. Mijn plastisch chirurg heeft me gevraagd of ze mijn foto’s mag gebruiken tijdens lezingen en bij voorlichting naar patiënten. Ik ben dankbaar dat ik middels de foto’s een herinnering heb aan deze moeilijke tijd. Het is belangrijk dat je jezelf mooi kan blijven voelen. Met twee borsten, één borst, zonder borsten, met littekens en met een reconstructie. En hopelijk helpen mijn foto’s al 1 patiënte een klein beetje met de moeilijke keuze die ze rationeel moet maken, maar ook emotioneel kan maken. Wat die keuze ook is.

 

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel