Telefoon 0475 470305

1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt borstkanker

De maand oktober staat al jarenlang internationaal bekend als ‘borstkankermaand’; een maand waarin extra aandacht wordt geschonken aan deze vreselijke ziekte. Voor (ex) borstkankerpatiënten en naasten waarschijnlijk niet fijn om er telkens mee geconfronteerd te worden. Toch zijn dergelijke campagnes waarin wordt opgeroepen om te doneren enorm belangrijk. Wetenschappelijk onderzoek en allerlei instanties, zoals de Borstkankervereniging Nederland, worden hierdoor (extra) gesteund.

Wat doet Borstkankervereniging Nederland?

Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een professionele patiëntenvereniging voor iedereen die te maken heeft (gehad) met borstkanker en/of erfelijk belast is. BVN streeft naar een zo goed mogelijke kwaliteit van borstkankerzorg en bevordert gedeelde besluitvorming door patiënten te ondersteunen. De vereniging draagt hierdoor bij aan een zo goed mogelijke kwaliteit van leven.

Het B-actief Netwerk Roermond

Er zijn (ex-) patiënten en naasten die zich regionaal, namens BVN, vrijwillig inzetten voor lotgenoten. Het B-actief netwerk Roermond is zo’n prachtig initiatief. Deze actieve leden organiseren onder andere regionale activiteiten, beantwoorden vragen van patiënten en zorgen voor lotgenotencontact. Ook onderhouden zij de contacten met het ziekenhuis en andere aan borstkanker gerelateerde organisaties.

Huidtherapie Midden Limburg steunt B-actief Netwerk Roermond

Omdat wij vele (ex)-borstkankerpatiënten in behandeling hebben voor oedeem- of littekentherapie, vinden wij het enorm belangrijk om te weten wat er speelt rondom dit thema. Indien mogelijk nemen we deel aan een dergelijke thema-avond om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Wie zijn de mensen achter de schermen bij B-actief Netwerk Roermond?

Onlangs las ik in de nieuwsbrief van het B-actief netwerk over de ‘verwendag’ die gepland stond. Wat een mooi initiatief! Wie maakt zich hier eigenlijk sterk voor, vroeg ik me af. Wie zijn de mensen die energie en steun (die ze hopelijk zelf ook hebben ontvangen), weer doorgeven aan anderen? Die zich jarenlang op vrijwillige basis blijven inzetten? Wat drijft hen? Waar halen ze de kracht en de tijd vandaan? En wat is hun verhaal? Ik wilde graag eens nader kennismaken.

Linda Naus is één van de vier vrijwilligers van het B-actief Netwerk Roermond en zij wilde mij hier graag meer over vertellen. Zodoende ben ik bij Linda op bezoek gegaan voor een nadere kennismaking, dat uitmondde in een open, eerlijk en mooi gesprek:

Hoe ben je in aanraking gekomen met het B-actief Netwerk Roermond?

Linda vertelt dat ze in aanraking is gekomen met lotgenoten toen ze in 1998 voor het eerst werd geconfronteerd met borstkanker. Met vier opgroeiende pubers in huis was dit een zware tijd, maar het hield haar ook op de been. Na een mamma-amputatie en een heftige periode van therapieën is Linda op zoek gegaan naar lotgenoten in de regio. Ze sloot zich aan bij een actieve borstkankerbegeleidingsgroep in Roermond. Daar is zij in de loop der jaren steeds actiever geworden in het organiseren van bepaalde zaken voor lotgenoten. Deze groep wordt financieel ondersteund door de Nederlandse Borstkankervereniging. Het B-actief Netwerk in Roermond is al bijna 30 jaar actief.

In 2013 werd Linda helaas opnieuw geconfronteerd met slecht nieuws: de foto’s van haar jaarlijkse controle-moment lieten een afwijking zien; een voorstadium van borstkanker. Linda reageerde meteen resoluut richting de artsen; ze wilde niet meer nadenken over de vele behandelmogelijkheden. Ze had geen zin in opnieuw een behandeltraject en onzekerheid. Zodoende heeft er vier jaar geleden opnieuw een mamma-amputatie plaatsgevonden.

Is het niet confronterend om als vrijwilliger telkens met het onderwerp bezig te zijn?

In het begin was het best confronterend inderdaad, hoewel het ook helpt in de verwerking van het hele gebeuren. Het helpt je in het zoeken en uiteindelijk in het vinden van jouw eigen weg. Naarmate de tijd vorderde gaf het mij steeds weer voldoening, energie en kracht. Je wordt zelf steeds sterker en bent daardoor steeds beter in staat om lotgenoten te helpen. Door het delen van jouw ervaring of door gewoon een luisterend oor te bieden.

Behalve haar inzet voor het netwerk, werkt ze ook nog een middag in de week bij de plaatselijke Bruna en heeft ze zoveel hobby’s dat haar dagen te kort zijn. Daarnaast is ze oma van drie prachtige kleinkinderen (en een vierde op komst). Ze is enorm dankbaar dit mee te mogen maken en geniet er ten volle van.

Welke activiteiten organiseert het B-actief Netwerk Roermond?

Een heleboel, zo blijkt:

  • Er worden thema-avonden georganiseerd over relevante onderwerpen in samenwerking met het Laurentius Ziekenhuis Roermond.
  • Er vindt jaarlijks een verwendag plaats voor borstkankerpatiënten die minder dan 5 jaar geleden zijn gediagnosticeerd met borstkanker.
  • Ze verzorgen (op verzoek) voorlichtingen over borstprotheses door ervaringsdeskundigen.
  • Er vindt maandelijks een inloopdag plaats bij het Toon Hermans Huis in Roermond. De huiselijke sfeer die er heerst wordt erg gewaardeerd.
  • Verder worden er nog tal van activiteiten georganiseerd; bloemschikken, een quiz, een wandeling, een nieuwjaarsbijeenkomst, etc.

Zijn jullie nog op zoek naar vrijwilligers?

Linda geeft aan dat ze altijd op zoek zijn naar vrijwilligers (actieve leden). B-actief Roermond bestaat momenteel uit 4 enthousiaste dames: Desiree, Miriam, Jetty en Linda. Uitbreiding is zeker gewenst; vele handen maken licht werk!

Hoe kunnen mensen zich aanmelden?

Via de website van Borstkankervereniging Nederland kun je lid worden van de landelijke vereniging. Als je eenmaal lid bent dan kun je er zelf voor kiezen om actief te worden door bijvoorbeeld in contact te treden met het regionale B-actief Netwerk Roermond.

Momenteel is er een (oktober)actie: als je na 1 oktober lid wordt dan betaal je geen lidmaatschap meer over 2017. Je bent tenminste lid tot en met 31 december 2018 en je betaalt 35 euro in februari 2018. Daarna is het lidmaatschap jaarlijks op te zeggen vóór 31 december. Er zijn overigens ook zorgverzekeraars die het lidmaatschap vergoeden. Informeer hiernaar bij jouw zorgverzekering.

Ontvang de digitale nieuwsbrief van het B-actief Netwerk Roermond

Twijfel je nog over een lidmaatschap maar wil je wel graag op de hoogte worden gehouden van de activiteiten en ander nieuws van dit regionale netwerk? Meld je dan (geheel kosteloos en vrijblijvend) aan voor de digitale nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar: roermond@borstkanker.nl.

Tot slot: voor wie doneer jij deze maand?

Voor je moeder? Je zus? De buurvrouw? Je dochter? Een collega? Een tante? Een vriendin? Of doneer je voor jezelf? Op de website van Pink Ribbon kun je hele mooie spulletjes aanschaffen, die ook nog eens geschikt zijn als cadeautje. Tegelijkertijd draag je Pink Ribbon een warm hart toe. Je steunt wetenschappelijk onderzoek én het werk van bijvoorbeeld Borstkankervereniging Nederland. Een prachtig initiatief.

Met elkaar. Voor elkaar.

 

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel