Telefoon 0475 470305

Wat is een chemische peeling?

Een chemische peeling is een techniek om onregelmatigheden (bijvoorbeeld fijne lijntjes, acne, pigmentstoornissen of littekens) van de huid minder zichtbaar te maken. De oppervlakkige huidlagen worden tijdens een chemische peeling verwijderd. Onlangs hebben wij een drietal (milde) peelings toegevoegd aan onze behandelingen. Één daarvan heb ik inmiddels ervaren. In dit blog vertel ik hoe zo’n behandeling in z’n werk gaat en welk resultaat is behaald.

De peelings van Huidtherapie Midden Limburg

De diepere peelings van Dr. Zein Obagi hebben we al een poosje naar volle tevredenheid in ons assortiment. Echter kregen wij steeds meer vraag naar iets mildere chemische peelings. Inmiddels zijn er drie milde peelings van Dermaquest toegevoegd aan onze behandelingen. Een peeling(kuur) wordt bij ons voortaan altijd opgestart met één van deze peelings:

-Primary Pumpkin Resurfacer

-Power Pumpkin Resurfacer

-Salicylic Acid Resurfacer 20%

Door te starten met één van bovenstaande milde peelings wordt de huid in balans gebracht en wordt er kennis gemaakt met het product. Afhankelijk van de wensen en behoefte van de huid  kan er tevens Retinol (vitamine A) worden toegepast tijdens de behandeling. Retinol versterkt en optimaliseert het proces na een peeling. Na het ondergaan van een milde peeling wordt bij elke vervolgbehandeling bekeken welke chemische peeling de juiste eigenschap heeft om het huidprobleem verder te behandelen. Uiteraard wordt hierbij rekening gehouden met de wensen van de patiënt, de huidconditie en het huidtype.

Mijn eerste chemische peeling

Huidtherapeut Angelle raadde mij aan om te starten met de Primary Pumpkin Resurfacer. Het is een oppervlakkige (milde) peel en kan bij vrijwel iedereen worden toegepast. De peel kost € 75,- en kan ook als behandelmethode worden ingezet bij acnetherapie. In mijn situatie hoop ik dat deze peeling een eerste opstapje is om mijn hyperpigmentatie (melasma) terug te dringen. Tijdens mijn zwangerschap heb ik hier erge last van gekregen en dit is eigenlijk nooit meer helemaal weggegaan.

Eigenschappen van de Primary Pumpkin Peel:

• Verbetert hydratatie;
• verfijnt lijntjes en rimpels;
• vermindert/voorkomt acne;
• verbetert de huidteint en vermindert pigmentatie;
• stimuleert collageen aanmaak. Collageen is een lichaamseigen stof. Het is een eiwit, dat het bindweefsel bij elkaar houdt. Bijvoorbeeld in je botten, bloedvaten, maar ook in je huid. De lederhuid (middelste laag van je huid) bestaat voor 30% uit collageen. Na je twintigste levensjaar neemt de hoeveelheid en aanmaak van collageen af. Het bindweefsel wordt minder stabiel. Na verloop van tijd wordt de huid slapper en ontstaan er rimpels.

Voorbehandelingsperiode

Alvorens een chemische peeling te ondergaan, wordt aangeraden om drie tot zes weken van tevoren thuis te starten met een goede huidverzorging. Onze hoofdproductlijn bestaat uit producten van ZO Skin Health by Dr. Zein Obagi. De voorbehandeling bevordert het uiteindelijke resultaat. Je krijgt de minste irritaties na de peeling en het mooiste resultaat. Bovendien wordt de huid op een juiste manier gereinigd, gestimuleerd en beschermd. Ik gebruik inmiddels bijna 2 jaar naar volle tevredenheid de productlijn van ZO Skin Health, dus een voorbehandelingsperiode is hier niet aan de orde. Mijn huid heeft intussen ook al kennisgemaakt met de iets heftigere producten waar bijvoorbeeld retinol in zit.

De behandeling

Onderstaande collage laat stap voor stap zien hoe een behandeling in z’n werk gaat.

1: het gelaat wordt gereinigd met producten van Dr. Zein Obagi.

2: er wordt een primer aangebracht; een voorbereiding op de peel. Het brandde een beetje, maar niet echt vervelend. Het geeft de huid een soort prikkel om zich voor te bereiden op de peel. Door het aanbrengen van de primer kan de peel tevens dieper in de huid dringen.

3: de chemische peeling wordt aangebracht. Het is een peel op basis van pompoenextract en ik meen zowaar pompoen te ruiken. Een vreemde geur in ieder geval, het ruikt niet lekker!

4: de peel moet enkele minuten inwerken, afhankelijk van de huidreactie. Mijn huid reageerde vrijwel meteen. Na één minuut begon het licht te branden en te prikken. Zoals je kunt zien op foto 4 kleurde deze ook meteen mooi roze. Door het inzetten van een föhn (uiteraard met koude lucht) heeft de peel er toch zo’n 5 minuten opgezeten en is het goed vol te houden.

5: de peel wordt geneutraliseerd. Alleen afnemen met water heeft geen effect en doet de werking niet afnemen. De peel neutralizer gaf meteen verlichting!

6: de behandeling is klaar. Mijn huid werd voorzien van een goede zonbescherming. Dit is ook erg belangrijk om thuis voort te zetten! Het is sowieso belangrijk om dagelijks verzorging met UVA- en UVB-bescherming te gebruiken, maar na een peeling is het zeer verstandig de zon ten minste 7 dagen te mijden en om de 2 uur een zonbescherming aan te brengen. Je huid is na een peeling gevoeliger geworden voor de stralingen. Dit geldt niet alleen voor de zon maar ook voor bijv. beeldschermen, verlichting enz.

Down time: dag 1

’s Avonds op de dag van de peel heb ik mijn huid zoals altijd gereinigd met de exfoliating cleanser van Zo Skin Health. Omdat mijn huid erg droog en trekkerig aanvoelde heb ik geen TE-pads gebruikt, maar de verzachtende renewal créme voor de nacht. Onderstaande foto’s zijn de eerste ochtend zonder make-up gemaakt (alleen wat mascara, om het geheel tenminste nog iets op te vrolijken voor jullie). Mijn huidteint lijkt minder egaal; pigmentatie is iets opvallender dan voorheen en hier en daar wat oneffenheden. Maar goed, mijn huid is vast al wat gewend, dacht ik. Misschien blijft het hierbij..!

Down time: dag 2

Niet dus… De volgende ochtend is het schilferproces toch in gang gezet. Het ziet er niet zo florissant uit, maar wel het bewijs dat de peeling z’n werk doet; de bovenste huidlaag gaat vervellen en maakt plaats voor een nieuwe! Het is erg belangrijk absoluut niet te gaan wrijven, pulken of scrubben om littekenvorming te voorkomen.

Down time: dag 3 & 4

Met name de onderste helft van mijn gezicht vertoont de meeste symptomen, verder valt het best mee! Naja, ik besef sowieso dat dit nog maar hele milde bijwerkingen zijn, maar het voelt toch niet echt comfy. Mijn gezicht voelt droog en trekkerig aan en schreeuwt om crème! Mijn pigmentatie lijkt zelfs erger te worden. Opmaken heeft weinig zin, want de velletjes worden hierdoor alleen maar meer zichtbaar (ze kleuren mooi bruin dan). Gelukkig goed gepland, want ik heb eens een weekend zónder afspraken.

Down time: dag 5

Na vijf dagen is het schilferproces gestopt. Het viel dus echt reuze mee! Mijn huid oogt wel nog wat onrustig… Maar goed, niet getreurd, de velletjes zijn weg, dus we kunnen weer make-uppen! Met onze minerale make-up van Colorescience  is dat elke dag een feestje. De foundations geven een lichtgewicht en ademende dekking. Verder zijn ze met antioxidanten en vitamine doordrenkt, plus voorzien van een SPF 20 of 30. Ideaal!

Dag 7: tussentijds resultaat – voor en na –

Na een weekje lijkt alles weer redelijk normaal. Ik kan en mag eigenlijk niet spreken over een resultaat, want er zijn meestal meerdere behandelingen nodig om naar een resultaat toe te werken. Met name op het gebied van pigmentatie, huidteint en vergrote poriën, is er bij mij nog genoeg werk aan de winkel. Het eindresultaat is pas bereikt wanneer jij tevreden bent! In het najaar ga ik daarom voor de diepere peel die aan ons assortiment wordt toegevoegd; de Jessner Peeling. Daarover later meer ;-).

Toch heeft dit eerste opstapje al een mooi ‘resultaat’ opgeleverd. Op beide foto’s is geen foundation gebruikt (helaas is de belichting wel iets anders), maar hopelijk kun je toch goed zien dat mijn huid gladder en egaler is geworden, slechts na één behandeling met deze milde peel.

Denk je dat een peeling ook voor jou interessant kan zijn? Informeer naar de mogelijkheden bij jouw behandelend huidtherapeut of maak een afspraak (geheel kosteloos en vrijblijvend) voor meer informatie.

Tot volgende maand!

Groetjes,

Annemiek

 

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel