Telefoon 0475 470305

Acne, iedereen kent het wel. Het is een van meest bekende en meestvoorkomende huidaandoeningen. Bijna iedereen heeft er tijdens de tienerjaren in meer of mindere mate last van (gehad). Het komt bovendien ook veel voor bij volwassenen. Het is daarmee eigenlijk heel ‘gewoon’. Toch wordt acne vrijwel altijd als hinderlijk en cosmetisch storend ervaren.
Veel disciplines in de gezondheidszorg houden zich bezig met deze huidaandoening, maar slechts een klein deel van de mensen met acne zoekt daadwerkelijk hulp bij een professional. Jammer! Want aan acne is veel te doen. Hoe eerder je het aanpakt hoe kleiner de kans op (blijvende) littekens en pigmentvorming.

Wat is acne?

Acne bestaat uit ontstekingen van de talgklieren in de huid. Er ontstaan dan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gelaat, op de borst en op de rug. Dit zijn locaties waar zich in verhouding meer talgklieren bevinden.

Waardoor wordt acne veroorzaakt?

Een combinatie van overmatige talgproductie en verstoppingen door dode huidcellen leidt tot het ontstaan van ontstekingen in de huid, oftewel puistjes. Daarnaast speelt de aanwezigheid van de P. acnes bacterie een rol.

Welke factoren zijn van invloed op de mate van de acne?

* hormonale factoren
* stress
* omgevingsfactoren zoals een hoge luchtvochtigheid
* vette cremes en cosmetica die de huid afsluiten
* druk door kleding/accessoires op de huid

Wat zijn mogelijke complicaties?

Acne kan emotionele en psychosociale problemen veroorzaken, vooral bij pubers en jong volwassenen. De ontsierende pukkels en puistjes kunnen leiden tot gevoelens van schaamte en angst, minderwaardigheidscomplexen en depressies. Ook bij volwassenen met een chronische vorm van acne kan deze huidaandoening van grote invloed op de kwaliteit van leven. Wanneer acne niet meer actief aanwezig is, kunnen er nog wel restverschijnselen bestaan, zoals storende acnelittekens en pigmentvlekken (hyperpigmentaties).

Hoe kun je acne behandelen?

Gelukkig bestaan er veel mogelijkheden om acne te verminderen. De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens, vaak in samenwerking met een huisarts of dermatoloog. Er bestaat geen standaardbehandeling, flinke ontstekingsverschijnselen vragen bijvoorbeeld om een andere behandeling dan acne die voornamelijk gekenmerkt wordt door mee-eters. De behandeling door de huidtheraput van acne of restverschijnselen ervan, kan onder andere bestaan uit het manueel reinigen van de huid, het toepassen van chemische peelings, microdermabrasie en microneedling. De ernst van het acne, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd van de patiënt bepalen welke behandelmethodes of middelen het meest geschikt en effectief zijn. Vaak is een combinatie van verschillende behandelmethodes nodig om tot het gewenste resultaat te komen. De huidtherapeut zal daarnaast altijd (product)adviezen geven en zelfmanagement stimuleren met betrekking tot de verzorging thuis.

Zeer recent is er een nieuwe innovatieve behandeling voor acne ontwikkeld: Sebacia.

Wat is Sebacia en hoe werkt het?

Bij behandeling met Sebacia wordt de kern van het probleem aangepakt, de talgklier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gouden micro-partikels en laser. De micropartikels worden met een speciaal apparaatje in de poriën gemasseerd en vervolgens met de laser verwarmd. Door de warmte krimpen de talgklieren waardoor de overtollige talgproductie normaliseert. Daarnaast heeft de warmte die de laser afgeeft een positief effect op de p.acnes bacterie.
De werking (80% vermindering van acne!) is wetenschappelijke bewezen in klinische studies. Dit positieve effect is langdurig of zelfs blijvend.

Kan iedereen de behandeling ondergaan?

De behandeling is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar met acne in het gelaat.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Eerst wordt de huid gedurende twee weken voorbehandeld met als doel exfoliëren, waarbij dode huidcellen zoveel mogelijk worden verwijderd. Dit is belangrijk om een zo goed mogelijk resultaat te behalen. De Sebacia-behandeling bestaat uit drie sessies die een week na elkaar plaatsvinden. Elke sessie duurt 45 à 60 minuten.
Tijdens de behandeling wordt de huid eerst goed gereinigd. Vervolgens wordt het serum met gouden micropartikels op de huid aangebracht en middels een speciale ultrasone massageborstel in gemasseerd. Na deze massage, die ongeveer vijf minuten duurt, wordt het overtollige serum voorzichtig verwijderd van de huid. De gouden micropartikels blijven achter in de poriën en talgklieren. Daarna zal de huid gekoeld worden als voorbereiding op de laserbehandeling. Na het aanbrengen van speciale lasergel wordt het gelaat zorgvuldig met laser behandeld.

Na de behandeling kan er lichte roodheid ontstaan die na zo’n 1 a 2 uur wegtrekt. Deze roodheid kan eventueel gecamoufleerd worden met behulp van speciale camouflagemiddelen op mineralenbasis, bijvoorbeeld met pressend foundation van Colorescience.

Zie je meteen resultaat?

Na de laatste behandeling zie je al goede resultaten. Het eindresultaat is 3 à 6 maanden na de laatste Sebacia-sessie zichtbaar.

Benieuwd naar de ervaringen van de patiënten die onlangs gestart zijn? Hou onze blog in de gaten!
Wil je meer weten over Sebacia of andere acne-behandelingen, dan kun je altijd bij ons terecht voor een kosteloos en vrijblijvend info-gesprek.

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel