Telefoon 0475 470305

Regelmatig begeleiden wij stagiaires in onze praktijk. Wij vinden het belangrijk om als schakel te fungeren tussen praktijk en onderwijs en hiermee iets bij te dragen aan de professionalisering van het vak. Onlangs heeft Fenne Lemmens, studente Huidtherapie aan de hogeschool Utrecht, haar stageperiode bij ons afgerond. Hoe heeft zij dit ervaren?

Fenne aan het woord…

“Afgelopen februari begon ik met mijn stage bij Huidtherapie Midden Limburg. Ik mocht gedurende tien weken meelopen met huidtherapeuten Lynn Kuijpers en Carmen Gelissen op de locaties Herten, Echt en in het Zuyderland Medisch Centrum. Ik keek er onwijs naar uit om de geleerde theorie te mogen toepassen in de praktijk.

Mijn eerste stagedag

De eerste stagedag startte ik met Lynn in Herten. Ik was best zenuwachtig, de eerste echte stage van de opleiding Huidtherapie. Ik wist niet precies wat me te wachten stond. Lynn stelde me direct op mijn gemak. Ik keek die dag mee met behandelingen en ging naar een huisbezoek. Daarnaast maakte ik kennis met, voor mij nieuwe merken, zoals ZO Skin Health van Dr. Zein Obagi en de producten van Tebiskin, in combinatie met de Dermaquest peelings.

Gedurende de stageperiode

De daaropvolgende weken liep ik stage in Echt en in het Zuyderland Medisch Centrum, de ene dag met Lynn en de andere dag met Carmen. Gedurende de eerste weken mocht ik Carmen en Lynn voornamelijk ondersteunen met behandelen en later mocht ik de behandelingen volledig uitvoeren. Dit was natuurlijk helemaal anders dan op school, waar ik op klasgenootjes oefende. Tijdens de stage leerde ik bijvoorbeeld hoe oedeem in werkelijkheid aanvoelt en merkte ik dat het weefsel versoepelde door de behandeling. Dat patiënten verlichting ervoeren na de behandeling vond ik heel mooi om te zien.

Cosmedische behandelingen

Huidtherapie Midden Limburg heeft twee mooie lasers tot haar beschikking: de Light Sheer Diode Laser (ontharingslaser) en de Quadrostar Pro Yellow; in te zetten bij rode vaatjes of pigment. Lynn leerde mij in de praktijk hoe er gewerkt wordt met deze lasers. Ook keek ik mee met het toepassen van chemische peelings en mocht ik zelf een peeling aanbrengen bij Lynn: de 3-step stimulation peel van Dr. Zein Obagi. Ik vond het super dat Lynn mij de kans en het vertrouwen gaf om dit te doen. Terwijl ze op de behandelbank lag gaf ze instructies en bracht ik de zuren aan op haar gelaat. De dagen erna hield ze met foto’s bij hoe haar huid reageerde. Hier is ook een blog over geschreven. En wat een goed resultaat!

Medische behandelingen

Carmen liet me kennis maken met de medische kant van het beroep. Locatie Zuyderland is zodoende ook ingericht als een medische locatie. Hier wordt voornamelijk lymfoedeem behandeld (inclusief zwachtelen en het aanmeten en passen van therapeutische elastische kousen). Tevens vindt er ook regelmatig wondzorg en littekentherapie plaats. Behalve ondersteuning tijdens de behandelingen, hoort administratie er ook bij. Zo moest de verslaglegging na elke behandeling goed bijgehouden worden, werden er rapportages geschreven en dossiers aangevuld.

Diversiteit van het vak

Tijdens de stage is me duidelijk geworden dat met name de verscheidenheid in behandelingen me erg aanspreekt. Ik heb een kijkje kunnen nemen in zowel de medische en cosmedische kant van het beroep. De stage was heel breed georiënteerd waardoor ik me op veel vlakken verder heb kunnen ontwikkelen. Zeer veel dank aan Lynn en Carmen, maar ook aan alle patiënten die zo open waren over hun problematiek en mij lieten behandelen. Jullie maakten het voor mij mogelijk om dit onderdeel van mijn opleiding zo leerzaam mogelijk te maken!

Ik kijk terug op een prettige en zeer boeiende stageperiode bij Huidtherapie Midden Limburg en wens jullie allen het allerbeste.”

Fenne Lemmens

  1. Wat doen Cosmeceuticals voor je huid?
  2. ZO Skin Health – Getting Skin Ready
  3. Bindweefselmassage
  4. Microneedling-actie
  5. Zomeraanbieding: C Infusion Peel